В Пакистан се борят за оцеляване, хеликоптери няма къде да кацнат, времето се влошава

Над 1200 са вече жертвите на наводненията

02.09.2022 | 22:02 Редактор: Искра Ангелова

Над 1200 са вече жертвите на наводненията в Пакистан, а прогнозите са за още дъждове през следващите няколко дни. Една трета от територията на страната е под вода, а потърпевши са повече от 33 милиона души или всеки седми жител на страната.

Трудно е да се повярва, че само преди няколко месеца Пакистан регистрира едни от най-сухите месеци в своята история. Рекордните горещини обаче бяха последвани от потоп с библейски размери.

На север само хеликоптери могат да достигнат до хората, откъснати от света, след внезапните наводнения и свлачища. 

"Хеликоптерите ни имат проблеми с намирането на суша. Има много потресаващи и сърцераздирателни сцени. Това е огромно хуманитарно бедствие и бих го нарекла доста апокалиптично", каза министърът на изменението на климата на Пакистан Шери Реман.

Милиони пакистанци са били принудени да напуснат родните си места. Създадени са лагери, където те да бъдат настанени, но според много от тях властите не правят достатъчно.

"Тук съм, защото къщата ми се срути от дъжда. Никой не се грижи за бедните хора. Управляващите идват тук само да се снимат, а лекарите идват, дават лекарства само за един ден и си тръгват", коментира пакистанка.

Прогнозите са за влошаване на ситуацията в следващите няколко дни.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК